Centrul de Vizitare Ceala

Centrul de Vizitare Ceala

 

Cea mai bună cale de a afla cât mai multe despre Parcul Natural Lunca Mureșului este vizitând Centrul de Vizitare Ceala, unde veți fi întâmpinați cu un “Bun venit!” prietenesc și veți primi o mulțime de informații despre aria protejată. Acesta este sediul Administrației Parcului Natural Lunca Mureșului. Activitatea administrației, precum și legile și regulamentele care reglementează activitățile ce se pot desfășura în arealul ariei protejate asigură protejarea vieții sălbatice și a naturii din această zonă.

Centrul de vizitare Ceala este localizat în extremitatea estică a ariei protejate, la aproximativ 5 km de centrul Municipiului Arad. Centrul de Vizitare Ceala este una dintre primele clădiri de acest gen din România și are ca obiectiv oferirea de informații despre Parcul Natural Lunca Mureșului, punând astfel în evidență unicitatea și frumusețea naturii din această zonă. Centrul de Vizitare, denumit Ceala după pădurea în care este construit, a fost finalizat în 2007, iar din anul 2013 oferă o expoziție interactivă. El este, totodată, gazda mai multor evenimente și activități în aer liber, îndrumă turiștii către atracțiile din parc și constituie locul perfect pentru a realiza cu elevii și studenții activități educative despre natură.

În clădire se găsesc și birourile administrației ariei protejate, o sală de conferințe, un laborator, 13 camere pentru cazarea vizitatorilor, precum și o sală de mese cu terasa aferentă.

Este o clădire cu un grad mare de independență energetică: atât iluminatul exterior al parcării, cât și consumul de energie electrică al clădirii se realizează parțial cu panouri fotovoltaice. Apa de ploaie este reținută în două containere mari și este folosită pentru udarea spațiilor verzi de lângă clădire, iar o mare parte din consumul de apă caldă menajeră este asigurată de instalația de panouri solare ce se găsesc amplasate pe o clădire anexă. Chiar și încălzirea pe timp de iarnă a clădirii se realizează cu ajutorul unei surse regenerabile de energie – lemnul.