Ateliere de educație ecologică

Ateliere de educație ecologică

Copii vor putea beneficia de atelierele de educație ecologică oferite de Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului, în baza unei programări și a achitării tarifului de vizitare. Pentru programări și mai multe informații apelați numărul de telefon 0257 258 010 sau trimiteți  un e-mail la adresa  parc@luncamuresului.ro

Ne-am putea imagina o lume fără păduri, parcuri, cântecele păsărilor sau bâzâitul albinelor? Biodiversitatea (totalitatea organismelor vii de pe Terra) oferă hrană și adăpost tuturor vietăților, a inspirat mereu oamenii și le-a oferit acestora resurse esențiale vieții. Pe scurt – natura ne face viața posibilă și frumoasă.
Cu toate că probabil mulți suntem de acord cu aceste aspecte, uneori tindem să uităm cât de important este mediul înconjurător, iar din cauza presiunii antropice tot mai mari, o mulțime de zone sau specii de plante și animale sunt în pericol, fenomen numit pierderea biodiversității.
De aceea, R.N.P. Romsilva – Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului R.A., încă de la înființare (2005), face eforturi spre a schimba mentalități, atitudini, stiluri de viață prin acțiuni de conștientizare adresate în special elevilor și studenților. De ce? Pentru că noi considerăm că fiecare individ poate face mici schimbări în viața sa, fără a-i afecta considerabil rutina, schimbări care, adunate de la fiecare dintre noi, pot contribui la reducerea efectelor negative ale activităților umane asupra biodiversității.

1. Producerea de cerneală

Descrierea programului: Folosind creşterile anormale ale stejarilor, numite gale, alături de apă și încă un ingredient (secret!), se produce o cerneală de calitate chiar sub privirile copiilor. Participanţii îşi vor scrie numele pe propriul semn de carte, folosind pene, ca odinioară. (Activitate de interior).

Durata: 50-60 min;

Categoria de vârstă recomandată: 7 – 18 ani;

Activitatea se pretează pentru un număr de: 25 – 30 elevi.

2. Reciclarea hârtiei

Descrierea programului: După o scurtă introducere în domeniul reciclării, participanţii sunt implicaţi într-un proces de reciclare a hârtiei, folosind ziare vechi. La sfârşitul activităţii, grupul primeşte ca souvenir o bucată de hârtie reciclată, pe care se poate scrie. (Activitate de interior).

Durata: 50-60 min;

Categoria de vârstă recomandată: 7 – 18 ani;

Activitatea se pretează pentru un număr de: 25 – 30 elevi.

3. Drumul unui râu

Descrierea programului: Având la dispoziţie o serie de materiale, elevii vor avea la dispoziţie o planşă pe care vor crea un oraş de-a lungul unui râu, iar în urma atelierului vor înţelege cât de importantă este apa pentru biodiversitate şi pentru om. Totodată, aceştia îşi vor devzolta abilităţile de muncă în echipă şi își dezvoltă imaginaţia. (Activitate de interior)

Durata: 70 – 80 min;

Categoria de vârstă recomandată: 14 – 18 ani

Activitatea se pretează pentru un număr de: 25 – 30 elevi

4. Piramida trofică

Descrierea programului: Cu ce se hrănesc animalele din mediul terestru? Dar cele din mediul acvatic? Copiii vor învăţa cât de important este fiecare element din piramida trofică, construind, la propriu, o piramidă trofică din cuburi de lemn, bazându-se pe logică, perspicacitate şi muncă în echipă. (Activitate de interior)

Durata: 50 – 60 min;

Categoria de vârstă recomandată: 12 – 18 ani;

Activitatea se pretează pentru un număr de: 15 – 20 elevi.

5. Cunoașterea lumii vii

Descrierea programului: Elevii primesc niște cartonașe, pe care sunt illustrate câte o specie de pasăre și câteva informații generale despre acestea formulate ca niște ghicitori. După prezentarea fiecărei specii în parte, aflăm o mulțime de informații despre păsări: cu ce se hrănesc, dacă sunt specii rare, dacă migrează iarna etc. Pentru a ajuta puțin păsările care iernează în zona noastră, le construim hrănitori de păsări pe care copiii le pot instala atât în aria naturală protejată, cât și în curtea școlii, în fața blocului sau în grădină. (Activitate de interior, se poate organiza doar toamna și iarna).

Durata: 50 – 60 min;

Categoria de vârstă recomandată: 12 – 18 ani;

Activitatea se pretează pentru un număr de: 20 – 25 elevi.

6. Excursie educaţională pe un traseu tematic

Descrierea programului: Traseul tematic are o lungime de 2,5 km şi străbate o pădure bogată de luncă. Pe parcurs pot fi admirate plante căţărătoare, arbori seculari, cu puțin noroc, chiar și animale sălbatice. Se fac mai multe opriri pentru a oferi informaţii interesante. (Activitate de exterior)

Durata: 80 – 90 minute;

Categoria de vârstă recomandată: 10 – 18 ani;

Activitatea se pretează pentru un număr de: 25 – 30 elevi.

7. Traseul tematic Tuni Lăstunu’

Descrierea programului: Traseul tematic are o lungime de aproximativ 12 km, este de dificultate redusă și poate fi parcurs atât pe jos, cât și pe biciclete (personale, sau oferite de administrația parcului la Centrul de Vizitare Ceala) atât de copii, cât și de aduți și, de ce nu, bunici. Administrația parcului oferă însoțire și informații, ca și în cazul tuturor celorlalte activități, dar traseul poate fi parcurs cu ușurință și pe cont propriu, deoarece este bine marcat și, pe toată lungimea lui, traseul cuprinde 6 panouri exterm de interesante care conțin informații esențiale despre habitatele din parcul natural, speciile de plante și animale care trăiesc aici, dar și recomandări despre cum să ne comportăm în natură.
(Activitate de exterior)

Durata: 100 – 120 min;

Categoria de vârstă recomandată: 12 – 99 ani;

Activitatea se pretează pentru un număr de: 10 – 15 persoane.

8. Minunata lume a solului

Descrierea programului: Acvititatea începe cu o scurtă plimbare în pădure, urmată de un popas, în cadrul căruia copiii realizează mici excavații în pământ pentru a descoperi ce vietăți trăiesc acolo și alte curiozităţi despre lumea mai puţin cunoscută, dar extrem de complexă a solului. (Activitate de exterior)

Durata: 50 – 60 min;

Categoria de vârstă recomandată: 10 – 15 ani;

Activitatea se pretează pentru un număr de: 20 – 25 elevi.

 

Elevi care au participat la activități de educație ecologică
2018 - 781 Elevi
2019 - 2277 Elevi
2020 - 3157 Elevi