Brebul (Castorul eurasiatic) – Castor fiber  

Este un animal rozător semiacvatic (cel mai mare din Europa și Asia), înrudit cu castorul nord-american (Castor canadensis).

Habitatul brebului, este reprezentat de malul râurilor sau pâraielor bogate în păduri luminoase formate din stejari, frasini, ulmi, arini, plopi, mesteceni, sălcii – lemn pe care-l folosesc la construcţiile lor. Brebii aleg vechile braţe ale râurilor, porţiuni de apă cu un curs slab, insule, grinduri, mlaştini şi râuleţe învecinate. Unul din rezultatele activităţii lor, este doborârea copacilor, ei reuşind să transforme puternic peisajul pe care îl populează, pâraiele mici fiind transformate în bălţi dispuse în şirag, legate între ele numai printr-un firişor de apă. Pe întinderi vaste malurile apelor pot rămâne despădurite.

Vara se hrănește preponderent cu plante acvatice și erbacee pe care le găsește în apropierea teritoriului pe care îl ocupă; iarna consumă lujerii tineri ai arborilor de pe malurile apelor și lacurilor, cu predilecție a diferitelor specii de salcie, plop, anin. În perioada de toamnă prezența speciei în teren devine ușor de observat, acesta doborând un număr mare de arbori pentru a-și asigura necesarul de hrană pentru perioada grea din timpul iernii și pentru refacerea adăposturilor/barajelor.

În România, brebii au populaţii scăzute ca număr în prezent, şi din această cauză există multe habitate potrivite care nu sunt utilizate.

Mureşul este principalul coridor de migraţie, din zona de vest, al brebilor. Existând zone unde habitatul specific este deranjat, el poate părăsi acele habitate migrând fie în amonte fie în aval.