Peisaje de luncă

Pesajele de lunca reprezinta principala atracţie turistică din Lunca Mureşului, având ca element principal Râul Mureş, cu cele 40 de insule din interiorul parcului, plaje de nisip şi tunelurile formate de sălciile care se apleacă asupra apei, cele cca 200 de specii de păsări reprezentate de populaţii impresionante în zona ariei protejate şi care pot fi urmărite din observatoare special construite.

Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului promovează o serie de activităţi turistice cu un caracter ecologic, astfel încât impactul asupra mediului să fie cât mai redus. Cele mai importante activităţi turistice în cadrul parcului nostru sunt:

• excursii pe Mureş cu ambarcaţiuni uşoare de tip caiac-canoe ce pot fi închiriate de la sediul administraţiei din Arad sau de la punctele de informare turistică Pecica şi Cenad;
• plimbări cu bicicleta pe traseul Ceala, traseul Arad – Pecica prin pădure şi traseul Arad – Pecica - Sâmpetru German – Cenad, ultimul străbătând tot parcul de la est spre vest; închirierea de biciclete de teren pentru vizitarea parcului şi parcurgerea acestor trasee se poate face şi de la sediul administraţiei din Pădurea Ceala şi de la punctele de informare turistică Pecica şi Cenad;
• urmărirea mamiferelor mari în libertate din observatorul Prundul Mare şi a păsărilor din Observatorul Bezdin, construite în acest scop în zona Rezervaţiei Naturale Prundul Mare; accesul la observatorul pentru mamifere mari se face contra cost, putând fi folosit şi în condiţii de temperaturi foarte scăzute, datorită posibilităţii de a fi încălzit;
• vizite ghidate pe teritoriul întregului parc, pe trasee tematice care includ Balta cu nuferi, arborete naturale de luncă, Mănăstirile Hodoş - Bodrog şi Bezdin, sau situri arheologice.

Excursiile cu canoe

Râul Mureş este principala componentă a peisajului Parcului Natural Lunca Mureşului şi o atracţie căreia puţini îi pot rezista. Fiind un spaţiu variat, mereu schimbător şi plin de viaţă, Mureşul ne seduce gândurile şi simţirea cu fiecare meandră care ne răsare în cale. Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului vă propune să urmăriţi această lume mult mai de aproape, să atingeţi chiar inima acesteia, alunecând alene, în tandem cu firul apei. O plimbare cu una dintre canoele sau caiacele noastre de agrement vă va transpune într-un peisaj pe care nu l-aţi mai întâlnit: luciul apei curgându-vă în palmă, păsări în zbor însoţindu-vă în sunet şi culoare, arbori împresurându-vă ca într-un alai, animale domestice şi sălbatice etc.
Un şirag de insule sălbatice vi se va aşeza în cale, pentru a le putea admira splendoarea de ghirlande şi perdele formate din viţă de vie sălbatică, curpen sau alte plante agăţătoare. Această vegetaţie luxuriantă a făcut ca unele dintre canalele Mureşului să poată fi considerate adevărate replici ale acelora din Delta Dunării.
Tarifele pornesc de la cca. 2 euro pentru o oră până la cca. 15 euro/zi şi includ închirierea unui canoe cu capacitate de 3 persoane (sau 2 adulţi şi 2 copii), punându-se la dispoziţie veste de salvare, un recipient pentru depozitare alimente şi un săculeţ de siguranţă impermeabil, şi asigurându-se şi recuperarea canoelor, dacă este necesar.

Traseele de biciclete

Parcul Natural Lunca Mureşului are o nouă propunere pentru a vă înviora organismul şi pentru a vă umple spiritul de vioiciune şi culoare, într-un mediu natural şi atât de aproape de noi. Administraţia ariei protejate a amenajat un traseu de biciclete în zona de agrement Ceala, care poate fi parcurs cu uşurinţă de către oricine. În lungime totală de 12,7 km, traseul începe de la capătul Străzii Bodrogului (intrarea în Pădurea Ceala) şi parcurge porţiuni de pădure, de păşune, malul Mureşului şi un braţ secat al acestuia şi se încheie în acelaşi loc de unde a început. Traseul este complet marcat şi presărat din loc în loc cu panouri informative, pentru a vă atrage atenţia asupra diferitelor obiective turistice, valori naturale şi istorice din această zonă. Astfel, puteţi întâlni: arbori bătrâni de stejar, plopi seculari de grosimi impresionante, Cetatea Ceala – vestigiu al unei fortăreţe turceşti, arboretul de chiparos de baltă – o prezenţă inedită în Parcul Natural Lunca Mureşului, Balta Moltăreţ etc. În cazul în care nu dispuneţi de biciclete şi de echipament de protecţie vă stăm la dispoziţie la sediul nostru din Pădurea Ceala.