Centrul de Vizitare Ceala

Cea mai bună cale de a afla cât mai multe despre Parcul Natural Lunca Mureșului este vizitânt Centrul de Vizitare Ceala, unde veți fi întâmpinți cu un "Bun venit!" pritenesc și veți primi o mulțime de informații despre aria protejată.

Acesta este sediul Administrției Parcului Lunca Mureșului. Această arie protejată are un areal bine definit. Activitatea administrției, precum și legile și regulamnetele care reglementează activitățile ce se pot desfășura, asigură protejarea vieții sălbatice și a naturii din această zonă. Centrul de vizitare Cealaeste localizat în extremitatea estică a ariei protejate, la aproximativ 5 km de centrul Municipal Arad.

Centrul de Vizitare Ceala este una dintre primle clădiri de acest gen din România și are ca obiectiv oferirea de informații despre Parcul Natural Lunca Mureșului, punând astfel ân evidență unicitatea și frumusețea naturii din această zonă. Centrul de vizitare, denumit Ceala după pădurea în care este construit, a fost finalizat în 2007, iar din anul 2013 oferă o expoziție interactivă. El este, totodată, gazda mai multor evenimente și activități în aer liber, îndrumă turiștii către atracțiile din parc și constituie locul perfect pentru a realiiza cu elevii și studenții activități educative despre natură.

În cladire se găsesc și birourile administrției ariei protejate, o sală de conferințe, un laborator, 13 camere penru cazarea vizitatorilor, precum și o sală de mese cu terasa aferentă.

Este o clădire cu un grad mare de independență energetică: atât iluminatul exterior al parcării, cât și consumul de enrgie electrică al clădirii se realizează parțial cu panouri fotovoltaice. Apa de ploaie este reținută de două containere mari și este folosită pentru undarea spațiilor verzi de lângă clădire, iar o mare parte din consumul de apă caldă menajeră este asigurată de instalația de panouri solare ce segăsesc amplasate pe o clădire anexă. Chiar și încălzirea pe timp de iarnă a clădirii se realizează cu ajutorul unei surse regenerebile de energie - lemnul.