Pachete turistice

1. Ecotur în Parcul Natural Lunca Mureşului şi Rezervaţia Naturală Runcu Groşi

Descrierea programului turistic
Programul include plimbări cu bicicleta, cu canoe, urmărirea păsărilor şi mamiferelor din observatoare, vizitarea unei mănăstiri şi a unei biserici ortodoxe, vizita unei păduri naturale de fag şi gorun, a unui sălaş şi a unei biserici ortodoxe.
Prima zi
Punctul de plecare este Centrul de Vizitare Ceala, situat în pădurea cu acelaşi nume din apropierea Municipiului Arad (4 km din centrul oraşului). Se face o plimbare cu bicicleta în Pădurea Ceala după care are loc îmbarcarea în canoe. Plimbarea cu canoe are loc de la Arad la Pecica (cca 25 km pe apă) durează 3-4 ore. La sosire se serveşte masa de prânz într-un cadru plăcut, la un restaurant din apropierea locului de acostare. Se trece Mureşul cu Bacul şi se merge pe dig până la mănăstirea Bezdin. Se vizitează Mănăstirea Bezdin, după care cu ajutorul binoclurilor se pot observa păsările din observatorul ornitologic situat în apropierea acestei mănăstiri. Deplasarea spre Centrul de vizitare Ceala se face apoi cu mijloace auto.Cina şi cazarea au loc la Centrul de vizitare Ceala
Ziua a doua
După micul dejun are loc plecarea cu maşina în Rezervaţia Naturală Runcu Groşi situată la 75 km de Arad. Are loc vizita unei păduri cvasi-virgine de gorun şi fag urmând un traseu amenajat în această pădure. După servirea prânzului la marginea acestei rezervaţii se va vizita un sălaş folosit de localnicii din Groşii Noi ca adăpost pentru animale. La final se va vizita o biserica ortodoxă de lemn din localitatea Groşii Noi.După întoarcerea în Arad se va servi cina la Centrul de vizitare Ceala.
Ziua a treia
După servirea micului dejun are loc o plimbare cu biciclete de la Arad la Pecica pe un traseu cu o lungime de cca. 25 km în cea mai mare parte de-a lungul Râului Mureş. Este o plimbare plăcută  prin care se ajunge de multe ori la Mureş, putându-se vedea păsările care cuibăresc sau se hrănesc de-a lungul lui. La sosire se serveşte tot la acelaşi restaurant masa de prânz. Tot cu bicicleta are loc o deplasare până în Zona de protecţie integrală Prundul Mare. Aici se vizitează balta cu nuferi şi zona de protecţie integrală Prundul Mare. Cină şi cazare la Centrul de vizitare Ceala Programul turistic este valabil începând cu luna martie până în luna octombrie.

Durata programului Program turistic de 3 zile care include 3 nopţi de cazare, 3 mese pe zi.
Preţ desfăşurare program/persoană -149 Euro (include închirierea binoclurilor şi bicicletelor, vestă de salvare, ghid din partea administraţiei parcului, transportul, cazarea şi mesele).
Echipament necesar pentru turişti – pelerină de ploaie, ochelari de soare, pălărie de soare. În plus, este foarte important ca fiecare turist să aibă cel puţin 2 litri de apă pe parcursul traseului (în timpul verii, bocanci de teren).
Dificultate/cerinţe fizice minime Parcurgerea traseului presupune un efort fizic mediu spre ridicat şi nu este recomandat minorilor neînsoţiţi şi nici persoanelor care, din diverse motive, nu pot depune efort fizic pentru mai multe ore.

2. Excursie în canoe şi retur pe biciclete în Parcul Natural Lunca Mureşului

Descrierea programului turistic 
Deplasare cu canoele de la Arad la Pecica – masa de prânz – plimbarea cu bicicleta de la Pecica la Arad Programul începe cu deplasarea cu canoea de la Arad la Pecica parcurgându-se un traseu cu o lungime de cca. 20 km. La sorirea în Pecica se serveşte prânzul la un restaurant situat la 500 m de râu. Traseul înapoi spre centrul de vizitare Ceala se parcurge cu bicicleta pe un traseu de cca. 25 km lungime situat în cea mai mare parte de-a lungul Mureşului. Este traversat Mureşul Mort, unul din cei mai importanţi afluenţi ai Mureşului, se poate vizita un arboret de chiparos de baltă şi o cetate veche care pentru prima dată a fost menţionată documentar în 1486. Este o plimbare plăcută prin care se ajunge de multe ori la Mureş, putându-se vedea păsările care cuibăresc sau se hrănesc de-a lungul lui. Bicicletele, canoele şi celelalte echipamente necesare sunt puse la dispoziţie de administraţia parcului. Numărul minim de turişti într-un grup este 5, iar numărul maxim 18.
Durata programului: 8 ore (inclusiv pregătirea prealabilă).
Preţ desfăşurare program/persoană29 Euro (include ghid din partea administraţiei şi închirierea bicicletelor şi a canoelor)
Echipament necesar pentru turişti – echipament sport.
Dificultate/cerinţe fizice minime: efort fizic mare

3. Admirarea peisajului de luncă şi a insulelor de pe Mureş din canoe sau caiac

Descrierea programului turistic
Cel mai apreciat eco-tur din Parcul Natural Lunca Mureşului este excursia în canoe pe Râul Mureş. De-a lungul râului, sălciile aplecate formează adevărate tuneluri prin care turiştii trec, purtaţi de valurile line ale Mureşului. Dat fiind numărul mare de specii şi exemplare de păsări din zonă, este foarte probabil să fiţi însoţiţi în călătoria dumneavoastră de astfel de vietăţi minunate. Insulele copleşite de vegetaţie şi plajele cu nisip de pe traseul propus de administraţia parcului, completează o privelişte unică, iar ghidul vă va oferi informaţii interesante despre Lunca Mureşului. Tururile se organizează de obicei de la Arad la Pecica (cca 20 km pe apă), durează 3-4 ore, iar numărul maxim de turişti într-un grup este 18 (minimum 4). La sosire se poate servi masa de prânz într-un cadru plăcut, la un restaurant din apropierea locului de acostare. Canoele se transportă în amonte cu ajutorul unei remorci speciale, iar turiştii sunt transportaţi cu microbuzul înapoi la Arad.Excursiile pe Mureş se organizează de primăvara (Martie) până toamna (Octombrie).Punctul de plecare şi de preluare a ambarcaţiunilor este Centrul de Vizitare Ceala, situat în pădurea cu acelaşi nume din apropierea Municipiului Arad (5 km din centrul oraşului). 
Durata programului  6 ore (inclusiv pregătirea prealabilă, instructajul şi transportul retur la Arad cu microbuzul)
Preţ desfăşurare program/persoană 17 Euro (include închirierea canoelor, vestă de salvare, ghid din partea administraţiei parcului, transportul în amonte a ambarcaţiunilor şi a turiştilor)
Echipament necesar pentru turişti – pelerină de ploaie, ochelari de soare, pălărie de soare. În plus, este foarte important ca fiecare turist să aibă cel puţin 2 litri de apă pe parcursul traseului. De asemenea, chiar dacă se optează pentru servirea dejunului la restaurantul din apropierea locului de acostare final, este indicat ca turiştii să aibă şi 1-2 sandwich-uri  în rucsac.
Dificultate/cerinţe fizice minime Parcurgerea traseului presupune un efort fizic mediu spre ridicat şi nu este recomandat minorilor neînsoţiţi şi nici persoanelor care, din diverse motive, nu pot depune efort fizic pentru mai multe ore.

4. Urmărirea păsărilor din observator în zona Bezdin

Descrierea programului turistic
Parcul Natural Lunca Mureşului este recunoscut pentru numărul mare de specii de păsări pe care le adăposteşte  - peste 200 de specii. Şi din acest motiv, zona a fost declarată în anul 2006 Zonă umedă de importanţă internaţională (sit RAMSAR) dar şi Zonă de importanţă comunitară pentru habitate, specii şi păsări (sit Natura 2000).Turiştii sunt preluaţi cu microbuzul de la Centrul de Vizitare Ceala, situat la 5 km de centrul Municipiului Arad, în Pădurea Ceala, şi sunt transportaţi în zona Bezdin, respectiv Rezervaţia Naturală Prundul Mare, la 35 km de Municipiul Arad. Lângă Balta Bezdin, loc de cuibărire şi hrană pentru multe păsări de apă, administraţia parcului a construit un observator pe  două nivele de unde se pot urmări păsările de pe toată balta. Fiecare participant primeşte binoclu. Numărul maxim de turişti într-un grup – 12 (minimum 3).Se va vizita şi Mănăstirea Bezdin, una dintre puţinele mănăstiri ortodoxe sârbeşti care se mai păstrează şi care datează din 1539. Este situată în imediata vecinătate a bălţii.Deoarece nu chiar toată perioada anului este favorabilă pentru urmărirea păsărilor (bird watching), sugerăm să contactaţi administraţia parcului înainte să vă planificaţi excursia. Cele mai multe păsări pot fi văzute pe timpul verii. Pentru servirea dejunului, se poate apela la un serviciu de catering, în funcţie de numărul şi preferinţele participanţilor.  
Durata programului 6 ore (inclusiv pregătirea prealabilă, vizitarea Mănăstirii Bezdin şi transportul retur la Arad)
Preţ desfăşurare program/persoană 16 Euro (include transportul de la Centrul de Vizitare Ceala până la Balta Bezdin şi retur, binocluri, accesul la observator şi ghid din partea administraţiei parcului)
Echipament necesar pentru turişti – îmbrăcăminte adaptată sezonului.
Dificultate/cerinţe fizice minime -          efort fizic minim.

 

  5. Urmărirea mamiferelor mari în libertate din observator

Descrierea programului turistic
În mijlocul pădurii, în zona Rezervaţiei Naturale Prundul Mare, administraţia parcului a construit un observator pentru urmărirea mamiferelor mari în libertate. Pot fi văzuţi cerbi, cerbi lopătari, căprioare, mistreţi şi vulpi. Observatorul este închis ermetic şi este încălzit pe timp de iarnă, aşa încât poate fi folosit pe tot parcursul anului. Turiştii sunt preluaţi cu microbuzul de la Centrul de Vizitare Ceala, situat la 5 km de centrul Municipiului Arad, în Pădurea Ceala, şi sunt transportaţi în zona Bezdin, respectiv Rezervaţia Naturală Prundul Mare, la 35 km de Municipiul Arad. Fiecare participant primeşte binoclu. Numărul maxim de turişti într-un grup – 12 (minimum 3).Se va vizita şi Mănăstirea Bezdin, una dintre puţinele mănăstiri ortodoxe sârbeşti care se mai păstrează şi care datează din 1539. Este situată în imediata vecinătate a bălţii.Pentru servirea dejunului, se poate apela la un serviciu de catering, în funcţie de numărul şi preferinţele participanţilor.
Durata programului 6 ore (inclusiv pregătirea prealabilă, vizitarea Mănăstirii Bezdin şi transportul retur la Arad)
Preţ desfăşurare program/persoană 16 Euro (include transportul de la Centrul de Vizitare Ceala până la Balta Bezdin şi retur, binocluri, accesul la observator şi ghid din partea administraţiei parcului)
Echipament necesar pentru turişti – îmbrăcăminte adaptată sezonului.
Dificultate/cerinţe fizice minime- efort fizic minim spre mediu

 

6. Admirarea pădurii de luncă şi vizitarea unor puncte arheologice şi/sau religioase  cu bicicleta

Descrierea programului turistic
Plimbările cu bicicleta prin pădurea masivă constituie o altă activitate turistică promovată de Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului. Există două trasee turistice marcate în acest scop: Traseul Ceala şi Traseul Bodrog. Primul dintre ele are o formă relativ circulară şi străbate pădurea masivă atingând principalele atracţii turistice din partea estică a ariei protejate – Cel mai gros arbore, Cetatea Turcească, Arboretul de chiparos. Al doilea traseu cicloturistic are o lungime de cca 25 km şi urmăreşte cursul Râului Mureş în imediata apropiere a acestuia. Punctul de plecare îl constituie Centrul de Vizitare din Pădurea Ceala, situat la 5 km de centrul Municipiului Arad. Bicicletele sunt puse la dispoziţie de administraţia parcului. Numărul maxim de turişti într-un grup – 12.
Durata programului 4 ore (inclusiv pregătirea prealabilă)
Preţ desfăşurare program/persoană 9 Euro (include ghid din partea administraţiei şi închirierea bicicletelor)
Echipament necesar pentru turişti – echipament sport.
Dificultate/cerinţe fizice minime -  efort fizic mediu

 

  7. Admirarea pădurii de luncă şi vizitarea unor puncte arheologice şi minunăţii ale naturii pe jos

Descrierea programului turistic
Excursiile pe jos prin pădurea de luncă, cu ghid specializat, vă pot oferi mai multe satisfacţii decât poate vă aşteptaţi. Punctul de plecare pentru aceste tururi este Centrul de Vizitare din Pădurea Ceala, situat la 5 km de centrul Municipiului Arad. Se vor vizita puncte precum Cetatea Turcească, Cel mai gros arbore din pădure, Arboretul de chiparos, Râul Mureş. Numărul maxim de turişti într-un grup – 12. 
Durata programului 4 ore (inclusiv pregătirea prealabilă)
Preţ desfăşurare program/persoană 8 Euro (include ghid din partea administraţiei)Echipament necesar pentru turişti – echipament sport.
Dificultate/cerinţe fizice minime -  efort fizic mediu

8. Vizitarea zonei Rezervaţiei Naturale Prundul Mare – ecosisteme palustre, acvatice, forestiere, Balta cu Nuferi

Descrierea programului turistic
Turiştii sunt preluaţi cu microbuzul de la Centrul de Vizitare Ceala, situat la 5 km de centrul Municipiului Arad, în Pădurea Ceala, şi sunt transportaţi în zona Bezdin, respectiv Rezervaţia Naturală Prundul Mare, la 35 km de Municipiul Arad. Numărul maxim de turişti într-un grup – 12 (minimum 3).Se va vizita şi Mănăstirea Bezdin, una dintre puţinele mănăstiri ortodoxe sârbeşti care se mai păstrează şi care datează din 1539. Pentru servirea dejunului, se poate apela la un serviciu de catering, în funcţie de numărul şi preferinţele participanţilor.  
Durata programului 5 ore (inclusiv pregătirea prealabilă)
Preţ desfăşurare program/persoană 15 Euro (include ghid din partea administraţiei şi transportul tur-retur)
Echipament necesar pentru turişti – echipament adaptat condiţiilor meteo
Dificultate/cerinţe fizice minime -  efort fizic minim.


 Pachetul II - Excursie în canoe şi retur pe biciclete în Parcul Natural Lunca Mureşului;
 Pachetul III - Admirarea peisajului de luncă şi a insulelor de pe Mureş din canoe sau caiac;
 Pachetul IV - Urmărirea păsărilor din observator în zona Bezdin;
 Pachetul V - Urmărirea mamiferelor mari în libertate din observator;
 Pachetul VI - Admirarea pădurii de luncă şi vizitarea unor puncte arheologice şi/sau religioase cu bicicleta;
 Pachetul VII - Admirarea pădurii de luncă şi vizitarea unor puncte arheologice şi minunăţii ale naturii pe jos;
 Pachetul VIII - Vizitarea zonei Rezervaţiei Naturale Prundul Mare – ecosisteme palustre, acvatice, forestiere,

Ne puteti vizita

Pădurea Ceala, nr. F.N.,
loc. Arad, jud. Arad

Indicații traseu
Contact

tel: (004)0257-258-010
Mobile: (+4)0257-258-010

Email: parc@luncamuresului.ro
Program

Luni-Joi: 8:00 - 16:30
Vineri: 08:00 - 14:00
Weekend: închis, cu excepția apr - sept: 10:00 - 17:00

 Regia Natioanala a Padurilor - ROMSILVA